Pohoda zvířat
Welfare definuje pohodu zvířat a ochranu proti jejich týrání. Představuje ucelený komplex podmínek pro zajištění fyzického a psychického zdraví zvířat. Životní pohoda zvířat je obecně stav fyzického a psychického zdraví zvířete, žijícího v souladu se svým prostředím. Ochrana zvířat je zakotvena v legislativních předpisech Evropské unie a České republiky, kde jsou formulovány požadavky pro plnohodnotný život chovaných zvířat – dostatek čerstvé vody a kvalitního krmiva, rovněž příjemné prostředí, úkryt i místo k odpočinku. Se zvířaty by se zejména mělo zacházet šetrně, aby nedošlo k psychickému strádání. Důležité je poskytnout i dostatečný prostor k projevu přirozeného chování. To vše zajistí jejich dokonalou kondici a podepíše se hlavně na kvalitě masa.
Dodržování zásad welfare během celého procesu od přepravy až po poražení zvířat garantuje a denně dozoruje stanovená odborně způsobilá osoba jmenovaná za jednotlivé výrobní závody. Správné zacházení s živou drůbeží a dodržení podmínek welfare významným způsobem ovlivňuje kvalitu masa a finálních výrobků.
POVINNOSTI CHOVATELŮ
Chovatelé, přepravci i zpracovatelé jatečných zvířat jsou povinni dodržovat legislativní požadavky týkající se ochrany zvířat proti týrání. Tyto legislativní požadavky vymezují hustotu osazení kuřat chovaných na maso a z toho plynoucí povinnosti chovatele. Každý chovatel jatečných kuřat musí také absolvovat kurz odborné přípravy a získat Osvědčení o způsobilosti k péči o kuřata chovaná na maso. Moderní chovatel musí zajistit mnoho úkonů k maximálnímu zajištění welfare chovaných zvířat – např. intenzita osvětlení, zachování doby tmy, obsahu CO2 a NH3 v ovzduší, atd.
STÁLÁ VETERINÁRNÍ KONTROLA
V našich výrobních provozovnách působí pracovníci Státní veterinární správy České republiky jako stálý státní nezávislý dozor, který dohlíží na dodržování požadavků ochrany zvířat během vykládky a porážky a zpracování. Dále kontrolují celý výrobní proces a zpracování drůbeže včetně balení, skladování a následné expedice výrobků.
Další pojmy
PEER SYSTÉM
Nová úroveň welfare a kvality Peer systém je mechanizovaný způsob odchytu, nakládky a přepravy živých kuřat. Zajišťuje šetrný způsob...
FOOTPRINT, TZN. UHLÍKOVÁ STOPA
Kuřecí maso vytváří nejnižší uhlíkovou stopu (6,9 kg CO2) z nejčastěji konzumovaných druhů masa. Jedná se o údaj, který vyjadřuje,...