backzpět 20. 4. 2022

Jak upravit kuřecí maso v kuchyni?

Při kuchyňské přípravě důkladně hlídáme tepelné opracování. Například kuřecí řízek by měl být řádně propečený beze stopy narůžovělé barvy na řezu. U pečeného kuřete zase maso musí jít hladce od kostí a nesmí být kolem kostí ani náznakem krvavé.

Vaření

Při vaření masa je důležité si na začátku říct, co má být výsledkem. Pokud jde o vynikající vývar, vložte maso do studené vody. Pokud chcete, aby si kuřecí maso vařené ve vodě zachovalo svou chuť, vloží se do vody teplé. Bílkovina se tak na povrchu srazí a šťáva zůstane v mase. Vaření v páře je zdravý způsob úpravy, díky kterému získáme i bez použití tuku chutné maso plné šťávy.

Smažení

Pro smažení využijeme stejně velké kousky kuřecího masa s kostí i bez kosti, které můžeme obalit v těstíčku, strouhance nebo v mouce ochucené kořením. Obalené kuřecí maso vložíme do dostatečného množství rozpáleného oleje a usmažíme dozlatova. Při smažení větších kousků či kousků s kostí použijeme raději fritézu nebo tepelně upravujeme v troubě.

Pečení

Celé kuře je pro pečení v troubě nejvhodnější, ale použít můžeme i kuřecí díly, které obsahují kosti jako např. stehna, čtvrtky, křídla, apod. nebo i vykostěné díly jako např. kuřecí stehenní steaky. Maso by mělo mít pokojovou teplotu před vložením do předehřáté trouby, aby se povrch masa zatáhl a šťáva nevytékala. Prvních 15 – 20 minut pečeme kuře zprudka při teplotě asi 220 °C, později teplotu snížíme a maso dopečeme při teplotě 150 °C. Dle zvyklostí můžeme kuře podlít vodou a během pečení kuře výpekem polévat. Kuře pečeme přikryté a před koncem pečení na posledních cca 10 minut odkryjeme. Můžeme ho také během pečení otáčet, aby se opeklo ze všech stran. Upečené kuře poznáme tak, že po vpichu do masa z něj bude vytékat čirá, nezabarvená šťáva. Před servírováním necháme kuře ještě 10 – 15 minut odpočinout, aby se šťáva masem hezky prolnula.

Dušení

Před přípravou masa potřeme dno pánve malým množstvím oleje, sádla nebo přepuštěného másla (ghí). Rozpálíme na vysokou teplotu a vložíme maso, které po obou stranách poměrně zprudka osmažíme. Během přípravy do masa nepícháme, pouze obracíme dřevěnou vařečkou. Maso bude křehčí, pokud jej osolíme až krátce před dopečením.

Pečení v alobalu

Při přípravě kuřecího masa v alobalu získáte pochoutku chutnou a šťavnatou i bez použití dalšího tuku. Maso osolte, okořeňte a s dalšími ingrediencemi (bylinkami nebo zeleninou) vložte na plát alobalu, zabalte a pečlivě uzavřete. Poté maso upečte v troubě bez obracení dle postupu výše.

Grilování

Pokud chceme grilovat celé kuře, musíme počítat s časem marinování 4 – 12 hodin. Kuře před přípravou očistíme, omyjeme, zevnitř i z venku nasolíme, případně natřeme směsí bylin a marinujeme minimálně 4 hodiny. Rozpálíme gril, rošt na grilování vyčistíme a potřeme olejem. Uhlí nahrneme na jednu stranu grilu (u plynového grilu nahřejeme jednu polovinu) a na druhou položíme kuře prsy dolů. Přikryté kuře grilujte něco přes 30 minut, pak gril otevřete, kuře otočte prsy směrem nahoru, gril zavřete a opět nepřímo grilujte po dobu dalších 30 minut. Další vhodné maso na gril jsou kuřecí díly s kostí (stehna, špalíčky nebo křídla) a vykostěná stehna nebo prsní řízky. Hotové kuře nechte před krájením 10 minut vychladnout.